Mimo recept : v noci jsem sípáním oznámila v práci, že si dnes beru dovolenou. Ani neprotestovali i když nerozuměli všemu....já rozuměla, mám dnes dovolenou... na zotavenou.
A potom, když mají narozeniny děti...měly by automaticky slavit maminky :o)) prostě to chtělo dnes něco výjimečného...to, že vyjímečný je i můj syn... o tom žádná ! krásné narozeniny !!! :o)
Tarte Tatin... obrácený koláč sester Tatinových z Francie.
Můj recept je převzatý od mé švagrové, která sice pochází ze Švédska ale žije na jihu Francie.
Hodně kuchtiček i těch zkušených se pere s přebytkem karamelu a šťávy z jablek a proto jsem se rozhodla nafotit postup...I proto, že mám dovolenou a můžu si dovolit co chci
:o))
1. první krok je že si dám na nízkou teplotu do rendlíku asi 120g třtinového cukru a trpělivě čekám až se promění v karamel.
2. rozválím si listové těsto a položím na něj kulatou zapékací mísu...vyříznu kruh těsta v průměru o 2-3cm větší než je mísa a dám ho chladit do lednice.
Myslím, že je vhodná chvíle pro zapnutí trouby...na 200
4. do mísy pokladu měsíčky jablek do formy...nemusí být nijak ozdobně ale když se vám podaří je to bod pro vás navíc !
Jablka používám červené...ctím pravidlo, že sladká jablka si s karamelem lépe rozumí ...ideální jsou
5. jablka polejeme karamelem
6. přikryjeme těstem...po krajích ho prsty vmačkáváme mezi okraj formy a jablka
7. těsto propícháme vidličkou a šup s ním do předehřáté trouby
8. koláč pečeme asi 25 min na 200 C
9. vytáhneme a necháme 5- 10 min. vydechnout....připravíme si zatím vhodný talíř, který musí být větší než je zapékací mísa
Já si sice připravila pěkný starý talíř zlatě malovaný s malůvkou ale zvolila jsem raději notoricky známý podnos na dort od Ikea...než jsem přiklopila ním mísu také by Ikea :o) s koláčem....přesvědčila jsem se špičkou nože, že není na krajích přichycen ...a pak hbitě obrátila....bacha na ruce je lepší vzít utěrku a provádět obrat třeba nad umyvadlem...
a voilá....
Jo a zbytky těsta v pruzích pokladu sušenou šunkou ...pokroutím a upeču.
tedy to je parádní dobrota :o) Martina
OdpovědětVymazatblahoželám...
OdpovědětVymazatAranelka, koláč sestier Tatinových robím, je to naozaj dobrotka. Zaujali ma aj Tvoje tyčinky so šunkou. K vínu isto ideálne. Všetko najlepšie prajem a peknú oslavu. Andrea
OdpovědětVymazatAranelko, ty mi děláš chutě!
OdpovědětVymazatTaky si myslím, že by měly maminky slavit. Jen tomu u nás nějak nikdo nerozumí.
Aranel,
OdpovědětVymazatdíky moc za podrobný postup na Tarte Tatin!
Ještě jsem ho nepekla, ale vzhledem k tomu, že mám stejnou formu alá Ikea a i jablíčky brzy vyzkouším :-)
Všem oslavencům vše Nej a tobě i brzké uzdravení!
Já děkuji za krásné čepule a Šimonek posílá tetě Aranel :-)*
Také moc děkuji za podrobný návod.Koláč vypadá úžasně!Všem kdo slaví přeji vše nej....:-)Hezký den Věra
OdpovědětVymazatTenhle koláč miluji, ale nikdy ho nemám tak pěkný, asi to bude tím, že povařím jablíčka přímo v karamelu a potom tedy nejsou tak úhledně poskládaná.
OdpovědětVymazatAranelko, vypadá úžasně, děkuju za recept i postup ... určitě ho vyzkouším !!!! Synovi přeji všechno nej, nej, nej ...... a tobě brzké uzdravení !!!! Marki
OdpovědětVymazatPS: Děkuju moc za krásný komentář ....černá barva v předsíni je míchaná barva od Duluxu, úžasně kryje, mám jí ozkoušenou ve spíži. Potřebovala jsem něco, co přetře i bílou plastovou skříňku na pojistky, která je v těch místech a nesloupe se.
prostě luxusní..
OdpovědětVymazatja dneska přemýšlela o parmazánových bramborách... ale holky chtěly kuličky a rajskou.. tak si musím počkat :)
tak mám koláč upečený. Jeho rychlost mě uchvátila.. zatím je moc horký na chutnání, ale voní to velice jedle :)))
OdpovědětVymazatDíky za tip!
Koláč hotový, dělala jsem ho na hranatý plech, krájela čtverce, paráda. Jen mi, ženský, řekněte, co s tím ztvrdlým karamelem v kastrolu?!
OdpovědětVymazatPadulo ...ztvrdlý karamel se dá opět rozpustit. Pokud ho je víc....jak už jsem psala, tak naleju do krabičky vymazané máslem a pak jen vyklepnu, rozbiju a nasypu na jablíčka - on se při pečení tarte rozpustí. A pokud zbyl jen ušpiněný kastrolek od karamelu, tak doporučuju nalít vodu a rozvařit s kůrou pomeranče, skořicí a nalít paňáka rumu :o)
Vymazat