pondělí 27. října 2014

Houbový tarte Tatin

Po sladkých třeba  ZDE a ZDE je tady jedna slaná varieta slavného francouzského koláče...tarte Tatin

Recept....u některých surovin neuvádím záměrně množství....100 lidí = 100 chutí :o)

houbová směs:
Olivový olej
dvě zelené papriky
směs hub (já měla hlívu a žampiony )
asi dvě špetky drceného kmínu
lžíce nebo dvě sójové omáčky (ta pokrm nejen ochutí ale i  osolí)

těsto:
3vejce
sůl
100g hladké mouky
sušenou petrželovou nať
kari

Máslo na vymazání formy

Na  OO orestujeme na kostičky nakrájenou papriku a směs hub se špetkou drceného kmínu. Odstavíme a dochutíme sójovou omáčkou.  Koláčovou formu vymažeme změklým máslem a přendáme do ní houby...urovnáme.
Těsto: vyšleháme tři bílky se špetkou soli do pěny,  postupně vešleháme žloutky. Nakonec vmícháme prosátou hladkou mouku  do které jsme vmíchali kari a sušenou petrželovou nať.
Těsto  rozetřeme na houbovou směs a při 200C pečeme min.
Vytažený slaný koláč necháme 5-10min odpočívat.  Špičkou nože se ujistíme, že není po stranách přichycený. Přiklopíme talířem odpovídající velikosti a překlopíme.
 
 
Jaký nápoj k slanému koláči doporučit, když se říká  že k houbám se alkohol nehodí ?  Já bych sklenici piva doporučila. Ani sklínka vína nemusí uškodit :o)
Dobrou chuť !
 

2 komentáře:

  1. Mńam, to by mohlo mít u nás větší úspěch než sladká verze. Musím zkusit!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá úžasně. Mám ještě houby z léta zamražené, tak na ně asi dojde. Krása. Čepky Vaše zrovna tak. O fotkách ani nemluvím... Balzám. J.

    OdpovědětVymazat