sobota 30. června 2012

stokrát opakovaná lež

Před časem jsem si postěžovala, že Marušku nikdo nenavštěvuje.
V poslední době se jí značně přitížilo a není snadné ji brát na víkendy k nám. Ne, že by mi vadila  péče o téměř nesamostatného člověka s diagnózou alzhaimer.  Důvodem je spíš její dezorientace, kterou po převozu ať už tam,  nebo zpět,  trpí. A jelikož v posledních měsících byl u nás doma čurbes spojený s rekonstrukcí,  vyplynulo z věci, že ji spíš navštěvujeme. Zhruba jednou týdně.

A o to právě jde, že jsem si donedávna myslela, že tak činíme jenom my. Jenže k mé radosti, jsem zjistila, že o Marušku začala pečovat i švagrová Vé. Nejdřív jsem to netušila ale nedávno se sama nahlásila, že tam byla, co všechno zařídila, Marušku převlíkla a pod.
Nabyla jsem pocitu v jak ideální rodině přece jen žiji, že se dokážeme dohodnout, vzájemně si pomoct. Dokonce jsem měla radost i z faktu, že se na podzim ovdovělá švagrová již z nejhoršího oklepala a začíná cítit potřebu být nápomocná. A přišlo mi to náramně pozitivní.

A tak jsme dál spokojeně rekonstruovali až...až se Pepa dověděl tu ohromnou novinu. A že ho málem kleplo, to nemusím nikomu vykládat.
Švagrová Vé totiž zahrnula Marušku takovou péčí, že ji odvezla na výlet. Výlet k notáři, kde už byla zřejmě připravená smlouva k podpisu, kde se Maruška zbavuje svého majetku, zejména bytu,  ve prospěch švagrové Vé.

Moc dobře víme, že dokud byla Maruška zdravá, nikdy by nic takového nepodepsala. Byla jsem svědkem toho a opakovaně , když dělala spíš nátlak na Pepu, aby se právě ten její byt přepsal na něj. Měla k tomu důvod protože cítila, že se o spoustu věcí kolem už nedokáže sama postarat. Ale hlavním důvodem byl fakt,  že Pepa nikoho z rodiny neokrade. To zdůrazňovala.

Víc než  týden se s novou informací učíme žít.   Pepa uhání  právníka aby si nechal vylíčit jeho šanci v soudním sporu...pokud by k němu došlo ...radíme se s odborníky,  zejména lékaři....a samozřejmě tím pádem platíme různé poplatky a zálohy. A po celou tu dobu v noci nespíme.

To není příjemný jev pro mne i z důvodu nadbytku směn, kterých mám s nastupujícím létem víc a víc. Takový normální jev, když pracujete v dopravě. (i tak budou lidé nadávat jakoby řidiči, dispečeři a další pracující v tomto oboru...dovoluji si tvrdit náročném  na psychiku...neměli nárok vzít si volno. A že je nesnadné nahradit je brigádníky, to je jasné...nebo by se chtěl někdo ...popřípadě nechat své děti svést třeba v tramvaji,   řidičem brigádnikem ?  i kdyby to bylo možné tak asi  těžko)

Takže vstávat po probděné noci ráno v pět a mazat na FR,  pít celý den kávu abych v neklimatizované místnosti přežila čtyři takto vydatné dvanáctihodinové směny v těch vedrech a pak zase hned šup na navazující  dvě noční. Dovoluji si tvrdit, že kdo nezažil ...neví.

A  domů k svému muži.. Dívat se na něj jak nemůže spát a jak trpí.
Pokoušíme se společně nalézt odpověď na otázku,  co švagrovou k tomu vedlo?
 Musela  přece vědět, že se to dřív nebo později dozvíme.
 Má připravenou odpověď?  nebo dokonce  má pocit, že její počin je  správný?  Nebo slušný člověk může působit na blízké okolí jako naprostý debil? a nebo bude  stokrát opakovat  lež o  tom jak Maruška chtěla aby byl byt její...protože stokrát opakovaná lež se v této rodině stává evidentně pravdou.
Nevím. Nevíme. Snad nám to švagrová Vé objasní až se vrátí ze zasloužné dovolené od moře.



28 komentářů:

  1. Tak mě nenapadá nic jiného, než "To je hustý"... Nevzdejte to! Už kvůli Marušce... Přeju hodně sil. Peta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Peťo, je to hustý ..a zažila jsem už ledacos. Moc děkuji a přeji krásné léto :o)

      Vymazat
  2. Hned mi to připomnělo tetu Kateřinu...:o)
    Držim palce ať to u vás dopadne dle vašich nejlepších představ.
    (Ach jo, zažili jsme si něco trochu podobného...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, kdybych byla v situaci diváka...bych se i smála:o)))...ale mám chuť po té naší Kateřině hodit něčím ...kobliha by to nebyla, leda koňská :oD

      Vymazat
  3. Myslím, že jsem k vám ještě nikdy komentář nenapsala, jen nahlížím... Tohle mě ale dostalo... Dělám opatrovníka lidí omezených nebo zbavených způsobilosti k právním úkonům s podobnými případy se setkávám bohužel častěji, než bych chtěla. Na tohle vidím jediný regulérní protitah - udělat v tichosti to samé, ovšem vaše papíry budou mít novější datum. Ano, je to pro slušného člověka hnusné, ale je to rychlejší a splavnější než posléze napadat darovací smlouvu, závěť. nevím, jak moc už je Vaše Maruška azheimerem postižená, ale pak by bylo dobré podat návrh na omezení způsobilosti a už by žádná změna nebyla platná. A taky by jste měli v posudku černé na bílém, nakolik v době posudku byla schopná činit úkony a zhodnotit, jaký vliv budou mít.Teď mi došlo, že se vlastně s kdekým radíte a určitě víte líp jak já... Tyhle situace v rodině jsou hrozné, jak nůž v zádech, člověk to nepochopí . Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, jsem moc ráda, že jste se ozvala a okomentovala můj příspěvek...tak znale. Rozhlížím se a vidím, že takových rodin asi nebude málo ...kde jeden nezná bratra. Také jste velice trefne označila náš stav, lépe bych to nespecifikovala..jako nůž v zádech.

      Myšlenka na jakýsi "regulérní protitah" nás samozřejmě napadla také ale to je přesně to, čeho nejsme schopni...manželovi připadá neetické Marušku v jejim stavu tahat po právnících. A také neche udělat to, co udělala Vé. A já s ním souhlasím.

      Maruška touto nemocí trpí zhruba pět let. Samozřejmě nikoho "normálního" netěší, když musí maminku umístit do DS ale Maruška žije v takovém, kde jsou služby, ubytování, přístup k pacientům i komunikace z personálem troufám si říct, nadstantartní. V tomle ohledu jsme moc spokojeni. I Maruška.
      Blíže o jejím zdravotním nechci psát zde...můj mail je lydia11@seznam.cz

      Vymazat
  4. Aranelko to je hodně nepříjemné překvapení, držím palec..

    OdpovědětVymazat
  5. Už to čtu asi po třetí... Nevím, co napsat. Hnus fialovej.

    OdpovědětVymazat
  6. toto chování je mimo moje chápání.
    Moc si přeju, aby se vám podařilo situaci zvrátit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko děkuji...i já si to přeji..ZVÁTIT...bez soudních tahanic bez rozvrácenýc rodinných vztahů. Kdyby vzala zpět sama, bylo by to nejlepší. Pro všechny

      Vymazat
  7. Aranel, bohužel hnus dnešní doby :-( Pracuji i se seniory s AD, je to těžké, ale souhlasím s anonymním, bohužel. Navíc pokud víte, že to bylo její přání od začátku,...teď nemůžete spát, budete moc spát, až jednou odejde, že jste nesplnili její přání a její byt má Vé? Je to fakt hnus:-( Co na to říct, Vé je bezcharakterní:-( Držte se a bojujte, teď to není pro Vás, ale za Marušku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, moc děkuji za koment... nevím jestli "zvítězíme"..tvůj pohled je správný a pro mě vysvobozující. Pojmout věc jako Maruščino původní přání, děkuji

      Vymazat
  8. Aranelko,ufff :-(.No to je tedy šok.Já fakt nemám slov...
    Prosím Tě držte se,Pepu pozdravuj.Radit nemám co,děláte co můžete...Je mi to líto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško děkuji...pozdravovat budu ráda. Chlapi se viděli v sobotu :o)

      Vymazat
  9. Milá Aranelka,viem si predstaviť ten pocit beznádeje, bezmocnosti a prekvapenia....človek je niekedy naozaj so svojou slušnosťou za blbca...niečo obdobné mi život priniesol do cesty tiež, ale v inej farbe....veľmi ťažká choroba môjho otca,/ktorý je vdovec),priniesla nutnosť podeliť sa o starostlivosť, varenie,komunikáciu s lekármi s mojimi sestrami.....a práve to je kameň úrazu - zažila som to,čo by som nikdy od najobľúbenejšej otcovej dcéry nečakala -a tak o prebdených nociach viem svoje.....
    Prajem pevné nervy a úsilie vydržať
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evička ďakujem a je mi ĺuto, že si sa ocitla v rovnakej situácií. Zdravím na Slovač ahoj :o)

      Vymazat
  10. Já pořád nechápu, jak takový člověk může klidně žít s vědomím, že někoho podvedl - navíc nejbližší rodinu. Asi jsem naivní. Držím Vám palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko asi ano, hamtal ano....a my jsme asi slušně řečeno naivní. Moc děkuji :o)

      Vymazat
  11. Chtěla bych jenom reagovat na to, jak píšete, že nikdo "normální" by svoje rodiče nikam nedal, já si tuhle situaci pamatuju z dětsví a dospívání, nejdřív to byla babička, potom děda, naši se o ně fakt snažili doposledka starat a bylo to hrozné, nikdy bych nikomu nevyčetla, že svoje rodiče dal někam, protože se o ně nezvládl starat, kdo to nezažil, tak to nemůže pochopit. A k té situaci ve vaší rodině asi není co dodat, pokud se vám to nepodaří zvrátit, což vám samozřejmě přeju, tak jen doufat, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blanko, mám stejnou zkušenost, protože i u nás bylo zvykem se o stařečky postarat. A tedy nemám výčitky, že je Maruška v DS. My na Marušku nezapomínáme, telefonujeme a navštěvujeme ji. Krom odborné péče sester, lékařů je přímo v areálu kadeřnictví, masáže, wirpool, kroužky....a co je nejdůležitější, tak po celém obvodu budovy jsou proskleněné velké chodby...korzovat se dá za každého počasí. Tu radost bychom ji v paneláku nemohli dopřát. Ona se i přes pokročilý stav své nomoci moc ráda prochází...hýbe.

      Jinak tu naši rodinnou záležitost....zvrátit je už jasné, že ne.
      A doufakt v té mlýny, tak přesto že jsem přesvědčená a věřím, že fungují..nesklidňuje mě to, nedělá mi to radost...žít s vědomím, že té která byla váš kamarádka (protože opravdu má švagrová Vé nejdřív byla moje kámoška..s manželem mě vlastně seznámila ona) a posléze paříbuzné, se má něco v budoucnu špatného stát.
      Srdce mám zaplavené zvláštní bolestí...z množství lží... ze zrady, bráním se ale mít ho naplněné záští a nenávistí. To nenabývám dojmu jakéhosi "lepšího člověka", jen také vím o čem mluvím.

      Manžel se pokousil o dohodu, příští dny rozhodnou...uvidíme.
      Blanko jsem moc ráda za váš komentář a budu se těšít na další :o)

      Vymazat
  12. Děkuju, ráda sem k vám zajdu.

    OdpovědětVymazat
  13. no lidu...síla..ostatní už ai bylo řečené.

    OdpovědětVymazat
  14. Aranelko,
    tak nějak nemám slov... pevné nervy, hodně sil a moc moc přeji ať se věc vyřeší zdárně už kvůli Marušce i vám..Připomnělo mi tu situaci ohledně dědictví v blízké rodině a je mi líto, proč majetek je některým lidem víc než vztahy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko děkuji, asi to bude tím, že zdaleka nežijeme v ideálním světě. Nicméně, také jsem doufala v slušné chování, žel nestalo se. Neumím to nějak zkousnout, není to také jen o těch penězích,majetku..mívám nyní takové návaly vzteku a zároveň smutku a také přiznávám, že slovo kráva jsem použila v těchto dnech ve velké frekvenci. Prostě nic moc

      Vymazat
  15. Ach jo..., co na to říct a nebýt vulgární?! Držím vám moc palce, abyste vyřešili vše podle přání Marušky. Přeji pevné nervy, budete je opravdu potřebovat!

    OdpovědětVymazat