čtvrtek 21. června 2012

Bramborové muffiny

 ...recept?
 Den předem uvařit 3 velké brambory (400g)

Na dvou lžících oleje osmažit drobněji nakrájenou velkou cibuli a asi dva stroužky česneku do růžova. Vyklopit na papírový ubrousek... zbavit tuku a nechat vychladnout. (já použila smaženou cibulku z Ikea, tím pádem se  tento úko nekonal.

V míse smícháme: 200g hladké mouky, 200g hrubé mouky,  sůl, tymián, hrst  nasekaných ořechů, sáček suchého droždí a osmaženou cibuli.

1 a 1/2 deci mléka  vlijeme do misky (pokud je z lednice tak maličko přihřejeme). Přidáme dvě lžíce olivového oleje a jeden velký žloutek, rozkvedláme. 

Do mísy se sypkou směsí přiléváme rozšlehanou mléčnou směs a zaděláme těsto...ručně...nebo jako já za pomocí robotu...tak mi zbyly volné ruce na nastrouhání brambor. Do již zadělaného těsta rychle zapracovat brambory...aby těsto neřídlo.

 Nechat pod utěrkou kynout. Já ke kynutí používám mikrovlnnou troubu....20min úplně stačilo.
 ...pak už jen lžíci ukrajovat těsto a plnit  košíčky asi do třech čtvrtin. Potřít olejem a posypat zbytkem nasekaných ořechů a sezamem.  Péct pri 180 C asi 25 min. A příště...přidám nasekané tmavé olivy. A nebo nadrobno nakrájené chorizo :o)
 Zbylé těsto....vytvořila jsem malé bochánky a vykrajovačem na jablka vytvořila mřížku...je bez práce, rychle a efet se dostaví myslím pěkný :o)
 No a ještě kafíčko...pořád trénuji...zatím  se tedy žádné ART nekoná...místo rozetky jakýsi méďa.... ale co...Pepu pobavil, rozveselil a to je hlavní  :o)


8 komentářů:

  1. Aranelko, bramorové těsto jsem komentovala již na FB.
    Ale dostalo mě to vykrajovátko, kterým si dělala ty housky.
    To je super nápad, já se s tím tak pářu, přitom to jde udělat elegantně :))

    OdpovědětVymazat
  2. Lucko, no právě...i v kuchyni musíme být elegantní :o))))

    OdpovědětVymazat
  3. Velké díky za recept a bezva nápad Lidu!
    Já mám momentálně óbr okno co se vaření týče. Hoši jsou jako nenasytná ptáčata a já už nevím co jim do zobáčku naservírovat! S tímhle zaboduju, máme s mužem pocit, že si dost často říkají, jak tak hloupý rodiče můžou mít tak chytré děti. No, puberta, to se musí jen přežít :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, tím jsme prošli všichni a popravdě ono i ty dospěláci si to někdy o svýc rodičích myslí :o) Krmit dva hochy to dá jistě práci a nepotěším tě...bude hůř :oD

      Vymazat
  4. Díky za receptík, hned ho kradu. U nás se pečení rozmáhá poměrně rapidně, i děti se neošidí. Momentálně "letí" buchty, jak sis jistě všimla. Dnes jsem pekla nadvakrát, prý jsou lepší povidlové než se dopolední se třešněmi. Takže pro povidla a další várka se už prý "povi(e)dla". Jinak mám superrecept na jablkovou bábovku :-)

    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, a já tě měla donedávna za takovou éterickou bytost a ty pracně zaděláváš kynuté :o)))jo a sem s tím receptem na jablkovou bábovku, poděl se s náma !!!

      Vymazat
  5. Ták paní Aranelková :))) bublanina upečena a zkonzumována. Vyřizuji pozdravy od dětí, drobky jsou všude a plech prázdný :D
    A jak tak koukám, kafíčko už je parádně natrénováno!
    super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LUcie, kávičku vařím úporně pořád dokola ...ani spát nemůžu :o))) ale latte art se pořád nekoná ale já se snadno nevzdávám. Holčičky ode mě také pozdravujte, že jim i celé rodině přeje teta Aranel bájový víkend :o)

      Vymazat