středa 8. října 2014

Tarte Tatin


Mimo recept : v noci jsem sípáním oznámila v práci, že si dnes beru dovolenou. Ani neprotestovali i když nerozuměli všemu....já rozuměla, mám dnes dovolenou... na zotavenou.

A potom, když mají narozeniny děti...měly by automaticky slavit maminky :o)) prostě to chtělo dnes něco výjimečného...to, že vyjímečný je i můj syn... o tom žádná  ! krásné narozeniny !!!  :o)

Tarte Tatin... obrácený koláč sester Tatinových z Francie.
Můj recept je převzatý od mé švagrové, která sice pochází ze Švédska ale žije na jihu Francie.
Hodně kuchtiček i těch zkušených se pere s přebytkem karamelu a šťávy z jablek a proto jsem se rozhodla nafotit postup...I proto, že mám dovolenou a můžu si dovolit co chci
 :o))
1. první krok je že si dám na nízkou teplotu do rendlíku asi 120g třtinového cukru a trpělivě čekám až se promění v karamel.


2. rozválím si listové těsto a položím na něj kulatou zapékací mísu...vyříznu kruh těsta v průměru o 2-3cm větší než je mísa a dám ho chladit do lednice.
Myslím, že je vhodná chvíle pro zapnutí trouby...na 200

3. vymažu formu změklým máslem....nešetřit !
4. do mísy pokladu měsíčky jablek do formy...nemusí být nijak ozdobně ale když se vám podaří je to bod pro vás navíc !
Jablka používám červené...ctím pravidlo, že sladká jablka si s karamelem lépe rozumí ...ideální jsou

5. jablka polejeme karamelem

6. přikryjeme těstem...po krajích ho prsty vmačkáváme mezi okraj formy a jablka
7. těsto propícháme vidličkou a šup s ním do předehřáté trouby


8. koláč pečeme asi 25 min na 200 C
9. vytáhneme a necháme 5- 10 min. vydechnout....připravíme si zatím vhodný talíř, který musí být větší než je zapékací mísa
Já si sice připravila pěkný starý talíř zlatě malovaný s malůvkou ale zvolila jsem raději notoricky známý podnos na dort od Ikea...než jsem přiklopila ním mísu také by Ikea :o) s koláčem....přesvědčila jsem se špičkou nože, že není na krajích přichycen ...a pak hbitě obrátila....bacha na ruce je lepší vzít utěrku a provádět obrat třeba nad umyvadlem...


a voilá....




Pro znalce a mlsaly... dojděte si do mrazáku pro porci kvalitní vanilkové zmrzliny... i neslazená šlehačka může přijít vhod :o)...dobrou chuť !



fotonávod ve zkratce :
Jo a zbytky těsta v pruzích pokladu sušenou šunkou ...pokroutím a upeču.

                                                          Víno na večer se chladí :o)

12 komentářů:

  1. tedy to je parádní dobrota :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Aranelka, koláč sestier Tatinových robím, je to naozaj dobrotka. Zaujali ma aj Tvoje tyčinky so šunkou. K vínu isto ideálne. Všetko najlepšie prajem a peknú oslavu. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Aranelko, ty mi děláš chutě!
    Taky si myslím, že by měly maminky slavit. Jen tomu u nás nějak nikdo nerozumí.

    OdpovědětVymazat
  4. Aranel,
    díky moc za podrobný postup na Tarte Tatin!
    Ještě jsem ho nepekla, ale vzhledem k tomu, že mám stejnou formu alá Ikea a i jablíčky brzy vyzkouším :-)
    Všem oslavencům vše Nej a tobě i brzké uzdravení!
    Já děkuji za krásné čepule a Šimonek posílá tetě Aranel :-)*

    OdpovědětVymazat
  5. Také moc děkuji za podrobný návod.Koláč vypadá úžasně!Všem kdo slaví přeji vše nej....:-)Hezký den Věra

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle koláč miluji, ale nikdy ho nemám tak pěkný, asi to bude tím, že povařím jablíčka přímo v karamelu a potom tedy nejsou tak úhledně poskládaná.

    OdpovědětVymazat
  7. Aranelko, vypadá úžasně, děkuju za recept i postup ... určitě ho vyzkouším !!!! Synovi přeji všechno nej, nej, nej ...... a tobě brzké uzdravení !!!! Marki

    PS: Děkuju moc za krásný komentář ....černá barva v předsíni je míchaná barva od Duluxu, úžasně kryje, mám jí ozkoušenou ve spíži. Potřebovala jsem něco, co přetře i bílou plastovou skříňku na pojistky, která je v těch místech a nesloupe se.

    OdpovědětVymazat
  8. prostě luxusní..

    ja dneska přemýšlela o parmazánových bramborách... ale holky chtěly kuličky a rajskou.. tak si musím počkat :)

    OdpovědětVymazat
  9. tak mám koláč upečený. Jeho rychlost mě uchvátila.. zatím je moc horký na chutnání, ale voní to velice jedle :)))

    Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  10. Koláč hotový, dělala jsem ho na hranatý plech, krájela čtverce, paráda. Jen mi, ženský, řekněte, co s tím ztvrdlým karamelem v kastrolu?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Padulo ...ztvrdlý karamel se dá opět rozpustit. Pokud ho je víc....jak už jsem psala, tak naleju do krabičky vymazané máslem a pak jen vyklepnu, rozbiju a nasypu na jablíčka - on se při pečení tarte rozpustí. A pokud zbyl jen ušpiněný kastrolek od karamelu, tak doporučuju nalít vodu a rozvařit s kůrou pomeranče, skořicí a nalít paňáka rumu :o)

      Vymazat