Google+ Followers

Google+ Followers

neděle 12. října 2014

tarte Tatin hruškový

 manžel během mé zdravotní indispozice nakupuje sám. Koupil dvě ohromné hrušky...prý už jsme dlouho nejedli.
No ano, od doby co našinec objevil v nákupním centru jižní ovoce  a zejména asijské  nashi, hruškami jako by začal pohrdat.
 Hrušky, které přinesl můj muž byli obří, zelené a tvrdé jako kámen.
A protože koupil i listové těsto :o)) bylo jasné co by  jeho chuťové pohárky dnes nejraději :o)

Snad udělám hruškovou variací tarte Tatin i čtenářům blogu, protože tím minulým mě překvapilo množství rozkliknutí....několikanásobně vyšší ...oujééé

Zpět k dobrotě, hrušky jsem pokapala šťávou z citrónu. Karamelu jsem si při minuléé tvorbě tarte Tatin z jablek vyrobila víc a uchovala v máslem vymazané mističce. Stačilo párkrát klepnout a karamelová hmota se rozdrobila. Možná jsem měla pocit, že ho bude málo a  bude málo sladký, tak jsem přidala lžíci zlatého sirupu a pár kapek javorového sirupu....já prostě ráda experimentuji :o)

Jinak postup práce stejný...po 30 min. na 200 je krásně upečený a hrušky měkoučké ...možná ne tolik jako jablíčka ale to vůbec není na škodu...možná naopak
 
a zde je hotový ...voilá :o)
 
zbylo těsta opět na "rorýsky"...přátelé vědí odkud název :o))) tentokrát pomazané vajíčkem a posypané sezamem
Pomalu se dostávám do kondice.
Chodím i do práce :o) a vize dovolené příští týden mě hodně  zvedá náladu. 
Snad zvládnu vše co jsem si z lůžka naplánovala :o)

6 komentářů:

  1. Hi Dear,
    what a lovely story and a wonderful recipe! Hope you are better soon!
    All my best
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  2. Zkousela jsem vcera, dala karamel vsechen, neslo moc vyklopit, ale nakonec to proslo a nestihla jsem ani ochutnat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju se ujistit špičkou nože, že není nikde po okrajích přichycen a pak teprve přiklopit a obrátit. Hlavně, že chutnal....nemusí být krásný :o)

      Vymazat
  3. Hlásím, že jsem ho dneska také zkusila :-)
    Abych nemusela péci dva, tak jsem udělala mix hrušky a jablíček ;-)
    Výsledkem je poněkud tmavší Tatin, příště méně karamelu a určitě podávat s tou vanilkovou zmrzlinou, kterou jsem neměla:-(
    I na rorýsky došlo a ty zmizeli okamžitě!
    Doufám, že už se cítíš lépe?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko mix jablek i hrušek je vynikající...výborné jsou i fíky :o) Ono se to časem vychytá. Rorýsky jsou bezva k vínu...tak akorát slané. Cítím, nabírám energii do dalších dnů :o)

      Vymazat