sobota 11. srpna 2012

Sobotní toulky




...se konaly na popud mé kamarádky Verunky.  Prochajda v Klánovickém lese byla relaxační, potřebná ale i dobrodružná, protože jsme cestou trošku bloudili. Nevadí, nachodili jsme víc kilometrů než jsme původně zamýšleli a to je pozitivní :o)


...Myslivna Nové Dvory ....

nevěsta za plotem
srdíčko...třeba pro Gabro :o)
 A tak když jsme konečně viděli Jacka Sparowwa....
 ...byl jasné, že uhasíme žízeň a zaženeme hlad....
 ...a tak se stalo. Rizoto s kuřecím masem a španátem, posněžené parmigianem bylo tak vinikající chuti, že jsme trošku zaváhali, jestli to nebude tím velkým hladem po vydatné prochajdě. Hm, budeme muset do restaurace Samos zavítat znova


 Odpoledne jsme se jeli podívat za Maruškou.
Na chodbách jsou vystavené  fotografie autorů Petra Kurečky a Marka Škarpy.


Maruščin zdravotní stav nám ale radost neudělal.

pondělí 6. srpna 2012

Jak vypadá teta Aranel....

 
 ...namalovaly dvě umělkyně z Hané. Tímto je zdravím a děkuji ...ani jsem si v tom množství zeleniny nevšimla tak vzácnýc děl. Tak Sofie a Karolko, vaše dílo je již v mé soukromé galerii...na lednici :o)


Po čtyřech dnech trávených v útrobách města Pražského jsem měla velkou chuť na sluníčko. Předpověď ideální na opalovačku a koupačku v Klánovicích. 
Jenže znáte to...člověk míní....a tentorkát břichobol mění. (jako bych sama sebe rodila :oD)...po téměř pravidelných intervalech mě křeče v břiše sice nebránili vykonávat jakoukoliv činnost ale na koupák jsem si netroufla. 

A tak nastal den odpočinkový...den domácí.
 

U kávy si Pepa vzpoměl, na další  dárek z Hané. Zůstal  v autě. Původně ho dal na zadní sedadlo, aby ho neponičil.
  Zajímavé. Nedávno jsem po ránu měla silný pocit, že v kuchyni voní .. intenzivně...levandule. 
A Lucie mi zřejmě na dálku četla myšlenky  :o)
Její místo bylo hned určeno. Půjde do kuchyně na mou čajovelskou poličku.


 ...a každé ráno mě bude její vůně vítat ....
 A asi vás zajímá jak to v té naši kuchyni vypadá. Přiznávám, že mi chvilku připadala trošku strohá ale čím dál víc si na jeji ledovou vizáž zvykám a nyní.... jsem z ní tak nadšená ....



 
...a jen zídka s poličkami a lednicí mě dělí od obývacího pokoje a od jídelny....
....známí se mě ptají "už máte hotovo?" ..mno, nemáme...a hlevně nemáme krom nové sedačky žádný nábytek....bar se nachází v koši....na zemi skleněné nádoby se svícemi....

 
 ...ale užíváme si tu volnost...prostor...nebýt těch tun knih ...žádný bych si nepřála. Ale co nevidět se budeme muset porozhlédnou po nějaké knihovně.
 
Příště nafotím víc snímků ale nyní se vraťme do kuchyně. 

Původně jsem chtěla vyzkoušet něco uvařit z dýně hokaido z Hané :o) (původně byli tři. Jedna odjela společně s Gabro, holkama, cuketou  a pár bramborama na chalupu, kde budou kulinařit ...předpokládám u grilu :o))...druhá putovala k sousedce... kamarádce, která moc toužila uvařit polévku. A já ji ještě pořád budu mít na ozdobu ale v některých z příštích dnů na ni dojde :o)

 Pepa pořád strašně pracuje. A tak jsem se rozhodla mu udělat něco masatého :o)

 ...hovězí palice. Co počebujeme? 
kilo mletého hovězího masa
dvě vajíčka
lžici bramborového škrobu
mletou papriku (já dala paprikovou pastu z Pešti :oD)
sůl, pepř a čerstvý tymián. (ha, že by další recept pro celiatiky? :o) )

 Rukou pěkně prohníst, vytvarovat šišky, které se napíchnou na špejle. Můžou jít i na gril ale ty naše se smažili na pánvi na troše olivového oleje. Po vyjmutí na ubrousek. Takto pěkně si debužíroval můj muž ....
...a večer se palice... prima drží v jedné ruce....a  v té druhé sklenka vína :oD

Mějte krásné dny. Já půjdu  zase do práce :oDDDD








sobota 4. srpna 2012

Lidé dobré vůle


Majitelům rodinných domů, chat a chalup, pergol a zahrad můžeme být k smíchu. Jenže my panelákoví lidé....dejme tomu ti  dobré vůle ....se rádi sejdeme a probereme život.  My pejskaři se potkáváme a onu činnost provádíme souběžně s venčením. Jenže, není nad takovou uliční slavnost...kdy se griluje, debužíruje a samozřejmě mírně popíjí.


Pozemek  donedávna osídlovali dělníci tvořící jižní fasádu a balkóny. Ti sice vše po sobě uklidili, trávu vyhrabali ale obec neposekala :o) A tak padnul i návrh...úvaha o tom, že bychom si pozemek odkoupili, začali se o něj společnými silami starat a do budoucna oplotili a vytvořili altán. Potom by lidé dobré vůle v našem blízkém okolí mohli sedávat častěji a hlavně v kulturnějším prostředí.

No a protože k takovému gurmánskému příjemnému setkání každý něco dobrého přinesl, tak já naložila plátky vepřových válečků do vína a Provensálského koření. K masu jsem upekla  zeleninu. K brambůrkám vynikající chuti ...páč jsou z Hané :o) ...přikrájela na kolečka kukuřice, rozhodila česnek i snítka rozmarýny.



Ale pani cuketkovou jsem smažila až dnes. 
Je obalená v testíčku podobnému k výrobě palačinek. Jen hustější. A to co vypadá jako strouhanka sice strouhanka je ale kukuřičná.(možná vhodný recept  pro celiatiky) Obálek krásně křupe a vůbec je to mňamka.

 TAkže další člověk dobré vůle...Fíkovic  Lucie. Podělila se se mnou o zásoby z vlastní zahrádky.
 To našinec pěstující zeleninu v nákupních centrech ocení převelice!!!!
No a měli bychom zmínit i naše muže, kteří ač se neznají...měli dohodnuté setkání na jedné Pražské benzinové pumpě, kde bylo hafo zeleninky předáno. Prostě lidé dobré vůle pořád existují, věřím v to :o)




středa 1. srpna 2012

Užívám si ....

 ...každé  volné chvilky ve své nové kuchyni. Ochotně vařím jídla, která nejím. Ovšem můj muž, ten  se olizuje ...špíkované hovězí je jeho oblíbené jídlo....

1kg hovězího ...špičku
špek
8 cibulí
100g másla
červené víno
sůl 
olej
snítky rozmarýnu



Prošpikované maso opečeme ze všech stran na trošce oleje. Vložíme do pečící nádoby do které jsme nakrájeli cubuli na větší kusy, můžeme přidat i zbytek špeku, snítky rozmarýnu, víno, sůl a maso, které poklademe plátky másla. Přiklopíme a pečeme při teplotě asi  130C hodinu.

 

 Maso vyndáme a nakrájíme. Šťávu slejeme a cibuli dáme na chvíli pod gril maličko zkaramelizovat.


Podáváme s bramborovým knedlíkem.
 A s chutí experimentuju...i při pečení zeleniny....tu zase miluju já .....před ...

 ...po ...
 ...a než se pokusíme hledat v lese nějakou houbičku tak si děláme radost žampionama....

 ...no měsíc svítí jako blázen...tak snad porostou ....
 ...a tohle už je pár uzeninek od prodejce z farmářskýc trhů...ty andělské u Anděla jsou opravdu výborné....slupli jsme úlovky ani se nestačili vyfotit :o)