čtvrtek 17. března 2016

AIR

 k testování přízí jsem oprávněná jako černoušek Bubu ke kvalitě sněhu na horských svazích.
Jenže dotazů na svetry pletené z této příze se množí. A já jsem pod tlakem slíbila. Tak činím po nějakém nošení a vyprání v prostředku (snad) k tomu určeném.

 Svetr tedy vyprán dle návodu na 30C v ruce. Jemně vymáchán. Jemně rukama odstředěn, maličko vymačkán a položen na sušák, kde jsem vypodložila silným ručníkem. To aby se netisklo nic co nemá. Ještě je maličko vlhký a tak proto vypadá jakoby trošku změnil objem, ztenčil se úplet...třeba až doschne úplně a taky se dá "naježit" do studeného vzduchu, bude zase jako nový,  stejně nadýchaný.
 Ale dotazy byly ohledně cuckování...puckování...žmolkování, tak to se nekoná.
I k mému překvapení...ani v místech namáhaných v podpaží a tak.
 Jinak svetr vypráním  maličko povolil...velká škoda, že jsem ho nepoměřila před aby byla informace úplná. Ale celkově je delší. I rukávy. Což je v mém případě...i Míši, která přes zimu vyrostla fajn.
 Nejsem si jistá, jestli je to kvalitou příze nebo spíš mým pletařským neumětelstvím.
Pletla jsem ho totiž taknějak hodně volně. Nyní je už moje práce trošičku o něčem jiném ale pořád je to pletení takové nevycválané...ale na dalších svetrech pro své milé byl úplet už lepší, hezčí...myslím, že časem dám i já hezký svetr :o)
Tento svetr je takový můj první počin co se týká vyplétání vzorů ...fair isle...to si sem poznamenám, že jsem pletla způsobem takovýmto:..pustila jehlice abych volnýma rukama přehodila klubíčka z leva doprava...upletla třeba dvě oka...pustila jehlice a přetočila klubíčka z leva doprava...upletla tři oka...pustila jehlice.... :o))) ale dala jsem to...být býkem  se někdy hodí.
Odměnou mi byl komfort i v těch nejstudenějších dnech protože svetr z příze AIR je teploučký, hřeje doslova   jako kamínka.
Je lehký a rozhodně nekouše ani toho největšího cíťu. Tož tak.

A možná je tento příspěvek o radách zkušených...jak, v čem, na čem sušit.....jak prostě pečovat o svršky, které jsou nejen ručně pletené z přírodních materiálů.

6 komentářů:

  1. Super článek, díky za postřehy . Hezký den Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Aranel, zkusila jsem si jednoduchý vzorek norského vzoru a pletla stejným způsobem, tři oka, pustit jehlice, dvě oka, pustit jehlice a pak ještě z druhé rubové strany obratce (to pro mě znamenalo přetočit celý mozek) , ale asi na to existuje nějaký fígl, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o)) však já mám přetočený mozek ! no, zkus vyhledat na youtub Fair isle ...já pletu tak, že mám přízi natočenou "normálně" na levém ukazováčku a pravou pletu tzv. anglicky. V případě, že je třeba plést jednou barvou víc ok než tři, tak už umím oplést nit tak abych nemusela pouštět pletení z ruky. Ale vše se dá vyhledat, žijeme v nádherné době :o)

      Vymazat
    2. Díky, na oplátku:
      http://www.shetlandwoolweek.com/free-knitting-pattern/

      Vymazat